Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Αμπέλι και κρασί

Ανακαλύπτοντας τους δρόμους του κρασιού της Σαντορίνης

Η καλλιέργεια αμπελιών ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων στη Σαντορίνη, τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα π.Χ., όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου. Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε τους αμπελώνες, αλλά δεν κατέστη το ίδιο καταστροφική για τις ποικιλίες σταφυλιών, που διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Το αμπέλι που ευδοκιμεί στη Θηραϊκή γη, είναι τόσο ιδιόρρυθμο, όσο και η γεωφυσιολογία ολόκληρου του νησιού. Οι ρίζες του κατορθώνουν να διαπεράσουν το ηφαιστειογενές έδαφος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στον άνεμο. Οι ποικιλίες σταφυλιού είναι πανάρχαιες και παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά, με γεύση και αρώματα, που πηγάζουν από μια σειρά παραγόντων οι οποίοι δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα, παγκοσμίως.

Οι αμπελώνες που ξεκινούν από υψόμετρο 300 μέτρων και φτάνουν έως το επίπεδο της θάλασσας, αποτελούνται κυρίως από την ποικιλία λευκό ασύρτικο, το οποίο αποτελεί την πιο γνωστή ποικιλία αμπελώνα στη Μεσόγειο. Οι υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί, είναι το αθήρι, το αϊδάνι, το μαυροτράγανο και η μαντιλαριά.  Το παγκόσμιας φήμης κρασί Vinsanto, παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών ασύρτικο και αϊδάνι, που τα έχουν λιάσει και στη συνέχεια παλαιώσει σε ξύλινα βαρέλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οινοποιεία του νησιού, πολλά από τα οποία μπορείτε και να επισκεφτείτε. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.santorini.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=99&lang=el

Related Posts :