ΟΙΑ

Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο

Η Οία, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός στο βορειοδυτικό άκρο της Σαντορίνης, προσφέρει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο, αλλά και υπέροχη θέα στη Θηρασιά, την Καλντέρα και το πέλαγος.
Επί Φραγκοκρατίας, η Οία ήταν ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης (καστέλι του Αγίου Νικολάου). Ο οικισμός γνώρισε περίοδο ακμής στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα χάρη στη ναυτιλία, το διαμετακομιστικό εμπόριο και τη γεωργία.
Καπετανόσπιτα χτισμένα σε πρότυπα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με αναγεννησιακές επιρροές, υπόσκαφα σπίτια με χρωματιστούς τοίχους, πόρτες και παράθυρα, γραφικά σοκάκια, θόλοι και καμάρες, παλαιές εκκλησίες, πολυτελή εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ και εμπορικά καταστήματα, προσαρμοσμένα στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού, συνθέτουν τη ρομαντική εικόνα της Οίας.
Η αρμονική σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο καθιστά την Οία έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Οίας συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο κάστρο, στα εκκλησιαστικά μνημεία (Παναγία Πλατσανή, Παναγία Ακάθιστου Ύμνου, Τίμιος Σταυρός, Άγιος Σπυρίδων, Ανάσταση, Άγιος Σώστης) και στο Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό της Ντίνας Μπιρμπίλη.
Σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον βρίσκεται το Αμμούδι, το ιδιαίτερα γραφικό επίνειο της Οίας.
Ξεχωριστό χρώμα στην ευρύτερη περιοχή της Οίας δίνουν η Αρμένη, ακρογιαλιά με μικρό οικισμό και λιμανάκι, το εκκλησάκι των Αγίων Επτά Παίδων, σε βράχο της καλντέρας, κοντά στην Αρμένη, και η νησίδα του Αγίου Νικολάου, με το ομώνυμο εκκλησάκι, ανάμεσα στο Αμμούδι και την Αρμένη.

Related Posts :