ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Ανακαλύψτε τα!

Η Σαντορίνη έχει δεκάδες μονοπάτια ιδανικά για περπάτημα όλες τις εποχές του χρόνου. Πολλά από τα μονοπάτια αυτά βρίσκονται ανάμεσα στους αμπελώνες, οπότε και η παρατήρησή τους αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Αρκετά, επίσης, μονοπάτια βρίσκονται κατά μήκος της Καλντέρας ή αποτελούν «κατεβάσματά» της, από την κορυφή της προς την θάλασσα και το αντίστροφο, οπότε πέρα από την εξαιρετική θέα που θα σας προσφέρουν, απαιτούν και κατάλληλη προετοιμασία.

Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε σε κάθε περίπτωση, να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι φορώντας αθλητικά παπούτσια, ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και ένα ελαφρύ μπουφάν. Εάν είναι καλοκαίρι και η ζέστη έντονη, καλό θα είναι να φοράτε μαγιό, ειδικά αν επιλέξετε ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν σε θάλασσα.

Αξίζει να αναφερθεί πως με τον όρο μονοπάτια, αναφερόμαστε σε στενά χωμάτινα ή στρωμένα με τσιμέντο δρομάκια, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση αυτοκίνητα και μηχανάκια, βοηθώντας έτσι να γίνει ήρεμα η βόλτα σας μέσα στη φύση.

Ενδεικτικά, μερικά από τα μονοπάτια που σας προτείνουμε είναι:

 • από το Μεγαλοχώρι προς το Εμπορείο,
 • από το Μεγαλοχώρι προς την Αγία Άννα, που οδηγεί σε μία πολύ όμορφη παραλία,
 • από τον Πύργο στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού,
 • από τον Πύργο στο Εμπορείο,
 • από το Εμπορείο στον Περίβολο και τον Άη Γιώργη,
 • από το λόφο του Γαβρήλου ή «κάτω Προφήτη» στο Εμπορείο προς τον Εξωμύτη,
 • κατά μήκος της παραλίας της Βλυχάδας κ.ά.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι «καταβάσεις» της Καλντέρας, που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πολλά σημεία σε όλο το μήκος της, από το Ακρωτήρι μέχρι την Οία.

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφέρουμε τις περιπτώσεις των παραλιών «Χριστός τ’ Αθέρμι» και «Παναγία η πλάκα» στο Μεγαλοχώρι, στις οποίες για να φτάσει κανείς θα πρέπει να κατέβει μονοπάτι στην Καλντέρα, για περίπου 20 λεπτά. Και οι δύο αυτές διαδρομές είναι ασφαλείς, με τη δυσκολία να εντοπίζεται στην ανάβαση της καλντέρας, την οποία θα είναι καλό να αποφύγετε τις ζεστές ώρες της ημέρας. Και στις δύο περιπατητικές διαδρομές, θα ανταμειφθείτε από το σκηνικό.

Ομοίως, «κατεβάσματα» της καλντέρας αποτελούν οι περιοχές «Παναγία του Πάλου» στο Ακρωτήρι, «Αποθήκες» στο Ακρωτήρι, «Αγία Ειρήνη» στη Μεσαριά, «Ορυχεία» στα Φηρά, «Αμμούδι» στην Οία, «Κάθαρος» στην Οία κ.ά.

Μια πολύ όμορφη περιπατητική διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε είναι το μονοπάτι από τα Φηρά προς την Οία ή και το αντίστροφο, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της Καλντέρας, έχει εξαιρετική θέα, ενώ την άνοιξη θα μπορέσετε να ανακαλύψετε πολλά και ενδιαφέροντα είδη λουλουδιών και μυρωδικών φυτών που θα κάνουν τη βόλτα σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Για τη διαδρομή αυτή μπορείτε να υπολογίσετε ότι με κανονικό προς αργό βηματισμό, θα χρειαστούν 2 ώρες περίπου για να φτάσετε από τα Φηρά προς την Οία.

Άλλα μονοπάτια που μπορείτε να περπατήσετε, είναι από τη Μονή του Προφήτη Ηλία προς την Αρχαία Θήρα με εξαιρετική θέα στην ανατολική πλευρά του νησιού, το αεροδρόμιο και το Καμάρι, από τον Βόθωνα προς την παραλία της Αγίας Άννας, από τη Μεσαριά προς το αεροδρόμιο, από τον Βουρβούλο προς το λιμανάκι του Βουρβούλου κ.ά. Για πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω διαδρομές μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, ώστε να σας πληροφορήσουν πώς να βρείτε τα μονοπάτια.

Τέλος, ενδιαφέρον για περπάτημα παρουσιάζουν οι σχετικά ήσυχοι και χωρίς μεγάλη κίνηση δρόμοι, όχι μονοπάτια, οι οποίοι είναι:

 • από τον Καρτεράδο προς την παραλία του Καρτεράδου,
 • από τα Φηρά προς τον Έξω Γιαλό,
 • από το Μεγαλοχώρι προς το Ακρωτήρι,
 • από το Ακρωτήρι προς τον Φάρο,
 • από τον Πύργο στην κορυφή του βουνού,
 • η «ευθεία» Φηρών – Πύργου κατά μήκος της Καλντέρα όπου υπάρχει και πεζοδρόμιο,
 • κατά μήκος των παραλιών της Περίσσας, του Καμαρίου, του Μονόλιθου και των ανατολικών παραλιών στην περιοχή του Κουλούμπου,
 • οι δρόμοι που οδηγούν από την Οία προς την Αρμένη και την Φοινικιά.

 

Related Posts :