Αμπέλι και κρασί

Ανακαλύπτοντας τους δρόμους του κρασιού της Σαντορίνης

Η καλλιέργεια αμπελιών ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων στη Σαντορίνη, τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα π.Χ., όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα στις ανασκαφές της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου. Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε τους αμπελώνες, αλλά δεν κατέστη το ίδιο καταστροφική για τις ποικιλίες σταφυλιών, που διασώζονται μέχρι και σήμερα.

Το αμπέλι που ευδοκιμεί στη Θηραϊκή γη, είναι τόσο ιδιόρρυθμο, όσο και η γεωφυσιολογία ολόκληρου του νησιού. Οι ρίζες του κατορθώνουν να διαπεράσουν το ηφαιστειογενές έδαφος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στον άνεμο. Οι ποικιλίες σταφυλιού είναι πανάρχαιες και παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά, με γεύση και αρώματα, που πηγάζουν από μια σειρά παραγόντων οι οποίοι δημιουργούν ένα μοναδικό μικροκλίμα, παγκοσμίως.

Οι αμπελώνες που ξεκινούν από υψόμετρο 300 μέτρων και φτάνουν έως το επίπεδο της θάλασσας, αποτελούνται κυρίως από την ποικιλία λευκό ασύρτικο, το οποίο αποτελεί την πιο γνωστή ποικιλία αμπελώνα στη Μεσόγειο. Οι υπόλοιπες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί, είναι το αθήρι, το αϊδάνι, το μαυροτράγανο και η μαντιλαριά.  Το παγκόσμιας φήμης κρασί Vinsanto, παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών ασύρτικο και αϊδάνι, που τα έχουν λιάσει και στη συνέχεια παλαιώσει σε ξύλινα βαρέλια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οινοποιεία του νησιού, πολλά από τα οποία μπορείτε και να επισκεφτείτε. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.santorini.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=99&lang=el

Related Posts :

Σαντορίνη

Το ιδανικό ντεκόρ για να αποτυπώσετε τις αναμνήσεις του γάμου σας!