Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (1866), προγραμματίζονται φέτος ποικίλες εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, εντός και εκτός του νησιού. Μία από τις πιο σημαντικές είναι το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «ΝΕΜΟ 2016: 150 χρόνια μελέτης του ηφαιστείου της Σαντορίνης», που θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ.Νομικός», 3-5 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη.
Επίτιμος Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Διευθυντής των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας, καθηγητής Χρήστος Ντούμας. Πρόεδροι της Επιτροπής Προγράμματος του συνεδρίου είναι ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης και η ιστορικός καθηγήτρια Ίρις Τζαχίλη, οι οποίοι θα περιγράψουν το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συνέβη η έκρηξη του 1866 και πώς η Σαντορίνη και η Θηρασιά βρέθηκαν στο επίκεντρο των γεωλογικών, αρχαιολογικών, παλαιοντολογικών, ιστορικών και κοινωνικών επιστημών της εποχής.
Το συνέδριο πήρε το όνομά του από τον ήρωα του διάσημου Γάλλου μυθιστοριογράφου Ιουλίου Βερν “Captain Nemo”, που αναφέρεται ως μια επιστημονική διάνοια που τριγυρίζει στα βάθη της θάλασσας μέσα στο «Ναυτίλο», το υποβρύχιο του. Ο Ιούλιος Βερν ήταν μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους ξένους που έφτασαν στη Σαντορίνη για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου κατά τα έτη 1866-1870. Οι εμπειρίες όσων έζησε στο νησί, φαίνεται ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα επόμενα μυθιστορήματά του, το “20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα” (1870) και “Η Μυστηριώδης Νήσος” (1874).
Στη φωτογραφία, ο άνθρωπος κάθεται στην ακτή της Νέας Καμένης. Μπροστά του η νησίδα της Μικρής Καμένης που δεν υπάρχει σήμερα καθώς καλύφθηκε από τις λάβες της έκρηξης του 1925 (φωτογραφία του 1905).